Verslag Ypres Historic Van Rompuy Racing


Het deelnemersveld van de Historic Rally van Ieper werd naar goede gewoonte opgesplitst in twee klassementen. Enerzijds de deelnemers die uitsluitend meedoen aan het Belgisch kampioenschap en anderzijds de FIA wagens die rijden volgens een ander technisch reglement.
Uiteraard stonden Dirk & Tom Van Rompuy aan de start bij de Nationals omdat ze het ganse Belgische kampioenschap aansnijden. Beiden deden het opnieuw met de Opel Ascona en werden respectievelijk bijgestaan door Claude Debue en Filip De Munck in het co-zitje.

Het team van TT Autosport had niet minder dan 9 wagens in wedstrijd, waardoor ze beroep deden op de diensten van Erik Qvick. Van de 9 wagens stonden er na twee loodzware dagen 7 aan de finish. TT Autosport kan dus terug blikken op een zeer geslaagde editie van deze rally.
“Structureel gezien was dit geen sinecure voor TT Autosport, maar alles is fantastisch verlopen. Een dikke pluim voor het ganse team van Tom Tytgat dat schitterend werk verrichtte”, aldus Dirk Van Rompuy na afloop van deze slopende wedstrijd. Gezien het feit dat de concurrentie heel zwaar was, en de Ascona’s in deze configuratie niet kunnen optornen tegen de Porsches en de Groep B-Escorts, hadden vader en zoon een plaats geambieerd binnen de top 20 van het 70-koppig deelnemersveld. “Onze strategie lag iets uit elkaar”, gaat Dirk verder. “Ik koos voor een snel, maar regelmatig tempo terwijl Tom opteerde voor de aanval”.
“Dat resulteerde in het feit dat Tom enkele malen over de limiet ging rijden met enkele schoonheidsfoutjes als gevolg. Maar hij reed geen schade en verloor er ook weinig tijd mee. Tom werd schitterend 12de algemeen na twee zware dagen. Ikzelf werd tijdens de eerste dag geplaagd door een haperende overbrenging van de versnellingsbak. Ik moest een KP afwerken in vierde versnelling en kreeg ook nog strafseconden aangesmeerd. Omgerekend hebben we daar een dikke twee minuten laten liggen en werd 17de algemeen. Zonder de verloren tijd hadden we op de 13de plaats gestaan, net na Tom. Maar desondanks waren we heel tevreden met het resultaat gezien het potentieel van het deelnemersveld,” besluit een tevreden Dirk Van Rompuy.

Veel tijd om te recupereren heeft Dirk echter niet, want op 29 & 30 juni en 1 juli staat de Antwerpenaar aan de start van de Sea Sun Rally. Een regularity voor Classic Cars over drie dagen en ongeveer 700 km door gans België. De karavaan vertrekt op vrijdag aan Autoworld in Brussel richting Ieper om dan via de Kattenstad door te steken naar Dinant. Op de slotdag rijden de oudjes dan door naar de aankomst bovenop de citadel van Namen;

Op 21 juli staan vader en zoon dan in Francorchamps terug aan de start voor de vierde ontmoeting op circuit met hun vertrouwde Opels Kadett. En zoals we konden ondervinden tijdens de laatst verreden race in Francorchamps zullen ze hopen op regen na hun tweede en derde plaats op een kletsnatte omloop.

En op 8 september krijgen we met de 24 Hours of Zolder een van de mooiste weekends van het seizoen. Mogelijk een druk weekend voor de familie Van Rompuy. Met twee Historic races in het voorprogramma is de kans reëel dat we Tom ook aan het werk zijn in de Zolderse etmaalrace.

“Niets is reeds beslist, maar we zijn met Erik Qvick in onderhandeling om Tom mogelijk te laten rijden in zijn supersnelle Ligier Proto”, besluit Dirk Van Rompuy.